Wieisdetrol header

Een spel voor 3–10 spelers waarbij iedereen zoveel mogelijk geld probeert te verdienen … behalve de trol. Die probeert alles te laten mislukken, zonder te worden gepakt. Kan jij de trol ontmaskeren?

Download

Hoe werkt het?

Dit is een bordspelvariant op het programma Wie is de Mol?, waarbij de ervaring zoveel mogelijk trouw blijft aan het origineel.

Je speelt in combinatie met de computer (deze website), waarop de opdrachten verschijnen en elke ronde een echte test wordt ingevuld.

Doel?

Eén speler wordt stiekem de trol. Hij wil zo min mogelijk geld binnenhalen, maar wint alleen als niemand hem ontdekt.

De rest zijn kandidaten die samen geld willen verdienen, maar alleen individueel winnen door de trol te ontmaskeren!

Spelverloop?

Men speelt in rondes (of “afleveringen”), bestaande uit drie opdrachten, een test, en de executie

(Als je afvalt bij de test, blijf je in het spel, maar krijgt enkele handicaps de rest van het spel.)

Hoe een typische opdracht werkt. (Plaatje uit spelregels.)

Opdrachten?

Iedereen heeft kaarten vast. Elke opdracht maakt op een of andere manier gebruik van deze kaarten om een uitdaging te creëren.

De ene opdracht ben je aan het pokeren, de andere opdracht moet je in groepen elkaars code ontcijferen, en de volgende keer ben je geheime boodschappen op briefjes aan het doorsturen.

Kortom: een uitdagend bordspel voor grote en kleine groepen dat de hele WIDM ervaring verpakt!

Wat heb ik nodig?

Klik op de “Download”-knop hierboven om naar een Google Drive folder te gaan.

  • Files bevat drie bestanden: hulpkaarten (jokers, vrijstellingen), geldbriefjes en speelkaarten. Print deze uit en volg de instructies op de blaadjes.
  • Rules bevat de spelregels (met mooie plaatjes en voorbeelden). Slechts vier pagina’s voor het basisspel!

De rest van de regels en het materiaal is voor de 4 uitbreidingen. Het spel heeft op dit moment 75+ unieke opdrachten, dus zelfs met het basisspel zal het nooit saai worden.

En als laatste natuurlijk: medespelers, gezelligheid, een bak chips, en een goede pokerface.

(Natuurlijk heb je in een echt potje niet je kaarten open liggen, dit was speciaal voor de foto's.)

Eerste potje?

Hier zijn wat tips om het spel snel uit te leggen en te beginnen:

  • Leg de pagina met “Kaartsoorten” open op tafel. Je hoeft ze niet uit te leggen: iedereen kan zo nodig zelf kijken wat hun kaart betekent.
  • Leg spelers alleen uit hoe een opdracht algemeen werkt: verschijnt op computer, zet geld in, leider kiest beginspeler. Als je aan de beurt bent, trek je een kaart, en speelt zoveel kaarten als je wilt (mag nul zijn).
  • Pas als je bij de eerste testfase komt, leg je uit hoe deze werkt.
  • Pas als je bij de eeste executie komt (iemand is afgevallen), leg je uit wat dit voor gevolgen heeft.

Klik bovendien hieronder de optie “Eerste Potje” aan. Je krijgt simpelere opdrachten én een knop om jezelf aan de regels te herinneren.

Speel het spel!

Kies de gewenste instellingen hieronder en klik "Start spel!"

Je hoeft het spel maar op één apparaat (computer, tablet, smartphone) op te starten.

Eenmaal begonnen kan je de pagina niet meer verlaten, want dan verlies je alle voortgang. (Het spel zal je ook tegenhouden met een melding.)

Opmerking: het spel opent op een nieuwe pagina. Op sommige apparaten denkt hij daarom dat dit een pop-up is en blokkeert deze. Dat is het niet, ik zou nooit pop-ups laten zien.

Verlaag het aantal rondes/vragen voor een korter spel. Eén ronde is doorgaans een half uur. De computer kiest alleen de makkelijkste opdrachten die helpen om het spel beter te begrijpen en simpel uit te leggen.

Uitbreidingen

(Deze uitbreiding is wat anders dan de rest en dus nog niet af.)

Wie heeft dit spel gemaakt?

Nou ja, ik dus. Pandaqi, ook wel Tiamo Pastoor in het echt, een freelance kunstenaar. Check de rest van deze website, of mijn portfolio, voor mijn andere (spellen)werk.

Ik was zeer ontevreden met het “officiële” WIDM bordspel en besloot zelf iets te maken wat het programma veel beter nabootst. Het heeft anderhalf jaar en meerdere versies gekost, maar het eindresultaat mag er zijn!

Lees hier mijn zeer uitgebreide devlog (of “ontwikkelaarsdagboek”) => [Devlog] Wie is de Trol?

Feedback?

Als je ook maar iets van feedback hebt, laat het weten op [email protected]!

Hoe meer mensen het spel testen, hoe meer ze mij laten weten, hoe beter het wordt! Een opdracht die niet leuk is/niet werkt? Tell me. Zelf een idee voor een opdracht of goede toevoeging? Also tell me.

Als je iets van mij nodig hebt — zoals een andere layout om te printen, of de originele tekeningen, of toestemming voor iets — stuur ook maar een mail.

Wat mag ik allemaal?

Dit spel is gratis en zal dat altijd blijven. Je mag het spel downloaden, aanpassen, je eigen versie maken, zo vaak printen en spelen als je wilt!

Ik wilde gewoon een écht Wie is de Mol? bordspel maken waarvan alle fans konden genieten. Hoewel een donatie altijd fijn is, doe ik dit niet voor het geld, want — tja — dat heb je eigenlijk sowieso niet in de bordspellenwereld.

Maar je mag mijn werk niet gebruiken voor commerciële doeleinden en zeker niet doen alsof het je eigen werk is. Als je iets van dit spel ergens gebruikt, geef dan een link terug naar deze website.